Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Патриотична викторина на Историческия музей в Тутракан

Историческият музей в Тутракан обяви началото на онлайн викторина в социалните мрежи, посветена на българската история. Повод за инициативата е предстоящото откриването на иновативен музеен обект Мемориал "Тутраканска епопея 1916".

До края на месеца на страницата на музея във Фейсбук ще бъдат задавани въпроси, свързани с една от славните страници в българската история – Тутраканската епопея. За всеки въпрос ще се присъждат точки, а участниците с най-много верни отговори ще получат награди.

Тутраканска епопея е наречена военна операция на Българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска в битката при крайдунавския град поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

Очаква се новият музей да бъде открит през април. Той ще бъде част от мемориала "Военна гробница - 1916 г.", в тутраканското село Шуменци. Това е най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на страната. Там са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година.

Facebook коментари