Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Румънски и турски Ф-16 тренираха до Силистра

На 6 март в 86-а авиобаза Борча в Румъния се проведе учение на въздушната полиция, в което участваха самолети F-16 на румънските ВВС и на турските ВВС.

Сценарият на учението включва прехващане на самолет "мишена", представляван от C-27 J Транспортен самолет Spartan от дарението на румънските военновъздушни сили, който еволюира по маршрута на полета Base 90 Air Transport Otopeni - Base 86 Air "Leutenant Aviator Gheorghe Mociorniță", която е на 40 км орт Силистра и обратно. Румънски и турски пилоти приложиха процедурите на НАТО за подобни ситуации.

В момента румънските военновъздушни сили изпълняват мисии за засилено въздушно полисиране в Румъния, съвместно с войници от турските военновъздушни сили, под командването на НАТО. Те допринасят за укрепване на капацитета за реагиране и възпиране на евентуални враждебни действия, както и за укрепване на оперативната съвместимост между румънските ВВС и турските ВВС.

Ръководената от НАТО засилена въздушна полиция е мисия за колективна отбрана в мирно време за защита на целостта на въздушното пространство на Алианса.

Източник: Digi24.ro

Снимка: НАТО

Facebook коментари