Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Държавната и местната власт уважи митрополит Яков за рождения му ден

Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов и заместник-областният управител Илиян Великов уважиха от името на държавната власт Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков по повод неговия рожден ден. След църковната служба в катедрален православен храм "Св.св. Петър и Павел" бе ритуалът с поднасянето на официални поздрави на духовния водач на древно просиялата Доростолска епархия в определен момент и духовна столица на българската държава с пребиваването в града на Долния Дунав на първия български патриарх Дамян.

Специален бе и подарък на Областна администрация – бродирана шевица с изображение на "Дървото на живота" – древен символ на хармония и сила във вид на безкраен кръговрат, свързващ материята и всичко земно. Митрополит Яков благодари на областния управител за съпричастността към делата в епархията и при решаване на въпроси от делово естество.

Внимание към личния празник на митрополита заявиха публично представители на Общински съвет и община Силистра, от община Алфатар, така също от храмовото настоятелство на катедралната църква, свещенослужители от епархията и други институции. Зам.-кметът на Община Силистра инж. Евгени Георгиев му поднесе пожелания за празника от свое име и от името на кмета на Община Силистра г-н Александър Сабанов.

В своето слово рожденикът благослови присъстващите и припомни, че датата 7 март 1971 г. е белязана с блажената кончина на Негово Светейшество патриарх Кирил, който в продължение на десетилетия бе глава на Българската православна църква.

Facebook коментари