Събота, 20 Април 2024 г.

Тържествената заря-проверка в Тутракан по случай националния празник

Десетки граждани се стекоха вечерта на 3-ти март в парк "Христо Ботев" в гр. Тутракан, където се състоя тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.

"Отново е 3-ти март – дата свещена, ден – най-съкровен в календара на българската национална история. За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близа 500 години е без своя политическа и духовна свобода.
На този ден преди 146 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа" - посочиха водещите Християна Косулиева и Виктор Горанов.

Събитието премина с участието на Мемориалната чета "Таньо войвода", Дамски блок и представителни блокове от СУ "Христо Ботев" и СУ "Йордан Йовков".
Командващ заря-проверката бе почетният гражданин на Тутракан подполк. Борислав Калчовски от Военна академия "Г.С.Раковски".
Присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

"Нека в този тържествен ден отдадем почит пред паметта на хилядите оставили костите си на българска земя, за което неми свидетели са многобройните паметници, с които е осеяна - посочи в словото си кметът д-р Стефанов. - Поклон пред силата, морала и паметта на героите, които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството! Нека споменът от онова славно време бъде вдъхновение за по-добри дела днес. И дано не само на този светъл ден застанем заедно обединени и единни за просперитета и щастливото бъдеще на нашата прекрасна Родина! Да живее България!"

Пред паметниците на Ботев и на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на Община Тутракан, Общински съвет-Тутракан, Исторически музей, политически партии и граждани.

Празникът завърши със заря и изпълнения на Вокални формации към ОЦИД и младата народна изпълнителка Нелина Иванова.

Facebook коментари