Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Силистренското читалище "Доростол" посвети концерта "Песен за България" на националния празник

С изпълнения на Смесен хор "седянка" с диригент Лидия Кулева - песни с патриотична тематика и на народна основа, с танци на балет "ЛИДЕНС" с ръководител Лидия Маркарян, с рецитатори от СУ "Никола Вапцаров" премина концертът "Песен за България" на НЧ "Доростол". Под това си име той е традиционен за навечерието на ТРЕТИ МАРТ - национален празник на България, ден да отбелязване на освобождението на страната от османска власт в резултат от поредната Руско-турска освободителна война, завършила със Санстефанския мирен договор.

През настоящата година на формацията, чието начало под това име е от 1908 г., когато е създадено едноименното дружество, предстои фестивал в Италия и участия в други събития с хоров характер. В ход е подготовката и на честването "130 години хорово пеене" в град Силистра, чието начало е през 1894 г., когато излиза и първото в България музикално списание, наречено "Кавал" по идея на чеха Карел Махан, за което свидетелства паметна плоча на ул. "Любен Каравелов" №1 в крайдунавския град.

Тази вечер е другата проява на най-старото читалище в Силистра по повод големия празник: от 18 ч. в залата на Младежки дом е концертът "За теб, Българийо" с участието на АНТП "Силистра" с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров и на ДФФ "Добруджанче".

Информация: РЕКИЦ-Силистра
Снимка: N.Nikolova

Facebook коментари