Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Асен Василев: Работим усилено за жп трасето от Александруполис до Силистра

"България работи изключително добре с Европейската инвестиционна банка. Проектите са разнообразни, като големите инвестиции са в енергетиката и в инфраструктурата, което е нормално за традиционната дейност, която международните банкови институции развиват в страната. В т. ч. има и такива, които са започнали още преди присъединяването ни към ЕС и са успешно завършени". Това заяви министърът на финансите Асен Василев при откриването на годишната пресконференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

"С избирането на новия президент на ЕИБ в края на миналата година – Надя Калвиньо, заявките са финансовата институция да стане много по-активна и по-бърза в отпускането на кредити, както и да продължи в някои не съвсем традиционни отрасли, като военната промишленост, особено стоките с двойна употреба", каза той. Според министър Василев разширяването на мандата на банката е добре за българската индустрия, тъй като страната ни има сериозно присъствие в тези сектори. На форума вицепрезидентът на институцията Кириакос Какурис представи резултатите от финансирането, отпуснато на България от Групата на ЕИБ.

"България има много сериозна програма за подобряване на инфраструктурата", посочи финансовият министър. Той допълни, че се работи усилено с Гърция и Румъния за структуриране на коридора Север – Юг, който започва с магистрала и бързо жп трасе от Александруполис, съответно до Русе и Силистра. Съвместно с гръцките си колеги в момента се изготвя междуправителствена спогодба и се работи по създаване на обща компания. Целта е тя да управлява този значим проект и той да има устойчивост, независимо от потенциални политически турбуленции. Министър Василев отбеляза, че българските институции ще работят с ЕИБ като един от финансиращите партньори.

Министърът на финансите съобщи още, че в предварителни разговори с президента Калвиньо е обсъдено създаването на централно ниво на фонд за модернизация на автобусите в голяма част от градовете и за замяната им с електробуси, който общините да могат да използват. "Това изисква капиталова инвестиция и мисля, че това е един от големите проекти, който влиза в приоритетите на ЕИБ, и към който може да гледаме в следващата година и половина", изрази очакванията си той.

През изминалата година, обемът на кредитите за България от Групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), се е увеличил повече от два пъти и възлиза на 1,11 млрд. евро. Очаква се с новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Facebook коментари