Сряда, 08 Април 2020 г.

РЗИ в Силистра подкрепи донорството

22-ри октомври е обявен за Европейски ден на донорството. В България този ден се отбелязва за втора поредна година, като част от Националната кампания в подкрепа на донорството под мотото "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". Организатори на кампанията са Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по трансплантация с подкрепата на БЧК, Национална пациентска организация и Български съюз на трансплантираните.
Целта на тази инициатива е да се популяризира идеята за донорството като един доброволен и етичен акт, който дава втори шанс за живот на много хора по света. Даряването на орган е проява на човешко благородство и алтруизъм, защото почти винаги става дума за решение, свързано с близък човек. Затова идеята за популяризиране на донорството трябва да се приема като идея, че част от този човек може да бъде за някого целия му живот.
Служителите от РЗИ-Силистра изразиха своята съпричастност към тази инициатива, като засадиха рози пред сградата на инспекцията. В засаждането на "Алея на розите" участваха и представители на БЧК и отделението по хемодиализа на МБАЛ-Силистра.
Алеята на розите, като траен символ на донорството постави началото на една прекрасна инициатива в памет на донорите, дали втори шанс за живот на други хора. С всяка следваща година тази алея ще се разраства така, както и популяризирането на донорството.
На вълнуващото събитие присъстваха служители на РЗИ, на БЧК и граждани. Раздадени бяха здравно-информационни материали, осигурени от Министерство на здравеопазването.

Facebook коментари