Сряда, 21 Октомври 2020 г.

Световен ден за борба с остеопорозата

В Районната здравна инспекция в Силистра през целия днешен ден тече кампания срещу най-разпространеното костно заболяване в света - остеопорозата. Над 100 жени са се записали за измерване на костна плътност, организирано с подкрепата на българската асоциация "Жени без остеопороза". Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст са засегнати от остеопорозата, а на всеки 30 секунди гражданин на ЕС получава счупване на костите, сочи статистиката.

Изследването на костната плътност започва с измерване на височината и теглото и попълване на едноминутен тест от 20 въпроса за оценка на риска от остеопороза на всеки пациент.

Диана Мирчева - мл. експерт в РЗИ - Силистра: - Едните рискови фактори не могат да се избегнат, а другите рискови фактори са във възможностите на хората да ги избегнат, като поправят начина си на живот.

Повечето жени се подлагат за пръв път на такова изследване. Срещу символична такса от 5 лева жените получават информация за състоянието на костите си и съвети за правилния начин на живот и хранене, за да избегнат остеопорозата.

Гинка Кирова - регионален координатор на асоциация "Жени без остеопороза": - Червената зона, където е вашият резултат, е рискова зона и тук говорим, че има риск от възникване на остеопороза. Като цяло се препоръчва повече прием на мляко и млечни продукти, риба, листни зелени зеленчуци, ядки в суров вид, повече двигателна активност и повече слънце.

В Силистра подобна кампания за измерване на костната плътност ще се проведе и в края на ноември.

информация на БНТ

Facebook коментари