Четвъртък, 30 Май 2024 г.

"Възраждане" - Силистра: Заедно за по-добър град! Подавайте сигнали за нередности!

Общинските съветници от "Възраждане" Свилен Димитров и Марин Николов, който е и председател на структурата в град Силистра откриха съвместната си пресконференция в БТА с думите, че "Възраждане" е единствената българска политическа организация, защитаваща и отразяваща интересите на българския народ. Те уточниха, че са в постоянен контакт със съгражданите си и заедно с работят за град Силистра.

"Понеже винаги сме били честни с избирателите си, искаме да хвърлим повече светлина върху случващото се в Общинското предприятие за сметосъбиране и сметоизвозване – Синева ЕООД, за да може гражданите на община Силистра да бъдат запознати. Връзката на предприятието с гражданското общество беше скъсана и гражданите се чувстваха безсилни пред задълбочаващите се проблеми – нередовно изхвърляне на сметта, нередовно почистване на улиците, задръстени шахти и милиони левове, отделяни за озеленяване, без особен видим ефект.", каза Марин Николов.

Той уточни, че основно задължение на всяка една община е да осигури на своите жители качествени услуги в сметосъбирането, чистотата, уличното осветление и други базови потребности за гражданите на едно съвременно общество. Ако местното управление се проваля в простите неща, като осигуряването на адекватно сметосъбиране и улично осветление например, то какво остава за всички останали обществени сфери.

"Още преди да бъдем избрани за общински съветници, заедно с десетки други граждани, сме се опитвали да търсим отчет за дейността на предприятието и начинът му на работа, но нашите запитвания често оставаха без отговор. Стигали сме дори до Административен съд, където успешно осъдихме бившия кмет, заради непредоставянето на пълните отчети на Синева, които поискахме по Закона за достъп до обществена информация.
Затова и един от приоритетите ни, след влизането на "Възраждане" в местната власт, бе подобряване на работата в Синева. Поискахме да се назначи нов управител, който да започне с решаването на проблемите в полза на гражданите и е голям успех за нас като общински съветници, че го постигнахме след гласуване на общински съвет.", коментира Свилен Димитров. След встъпването в длъжност на настоящия кмет отново по Закона за достъп до обществена информация общинския съветник получава договора на Синева, който прави публично достояние за гражданите, чрез социалните мрежи и новинарските сайтове.

"Целта ми беше, гражданите да се запознаят със задълженията на предприятието към обществото. Ефектът беше моментален. Заваляха обаждания от граждани, които бяха забелязали някакви нередности, или просто искаха Синева да си изпълнява задълженията. Тук е моментът да кажа, че засега новото ръководство реагира адекватно и с внимание към проблемите на гражданите. Естествено, за да потръгнат нещата напълно, се изисква и определено техническо време.", допълни още Свилен Димитров.

След множество обаждания от граждани, общинските съветници от "Възраждане" са подали редица предложения и запитвания към дирекция "Устройство на територията" за поставяне на допълнителни контейнери, където има нужда и обслужването им в предвидените в договора срокове.

"Ще следим дали отводнителните шахти, които масово са запушени с листа, боклуци и кал, ще бъдат почиствани по график, веднага след затопляне на времето. Също така, ще наблюдаваме и за редовното миене на улиците, каквито намерения заявиха от новото ръководство. Освен това задължение на дружеството е да изкъртва старите пънове на отрязаните дървета и след време да засажда нови фиданки на тяхно място. Важно е гражданите да разберат, че те са хората, които трябва да изискват и ние, общинските съветници от "Възраждане", разчитаме на техните сигнали и тяхната ангажираност, за да осъществяваме контрол и да помагаме. Предлагаме им заедно да работим за града ни.", каза в заключение Свилен Димитров.

Facebook коментари