Четвъртък, 29 Февруари 2024 г.

ГЕРБ може да преразгледа позицията си за отпускането на 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите

информация агенция Фокус
ГЕРБ може да преразгледа позицията си за отпускането на 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите, стана ясно на брифинг в парламента от думите на депутат от ГЕРБ Десислава Танева, която е председател на Комисията по земеделие и гори, предаде репортер на Агенция "Фокус". По повод изявленията на тютюнопроизводителите, че ще започнат гладна стачка, ако не им бъдат изплатени 170 млн. лв. Танева каза, че тези искания са категорично неоснователни. По думите на Танева исканията "най-вероятно са политически инициирани". "Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно да осигури максималния размер на плащанията на тютюнопроизводителите, а той е 116 млн. лв. В момент, в който ние очаквахме обществена подкрепа, подкрепа, включително и на опозицията, за това, че беше направено максимално възможното за този сектор, ние получаваме заплахи за гладни стачки, което е съвсем неоснователно и получаваме неподкрепа на изменението на бюджета в тази му част. Вчера беше разглеждан на заседанието на комисията по земеделие и гори и беше подкрепен само от представителите на ГЕРБ, независими и тези на "Атака", обясни депутатът.
"Тези искания са напълно без основание, водят до деконструктивизъм и вероятно са политически мотивирани. Ако в този дух продължава диалога с тютюнопроизводителите, ще сме склонни и ще преразгледаме позицията си осигуряване на този размер на плащания за тютюнопроизводителите", каза тя. След това, запитана дали ГЕРБ ще се откажат от отпускането на парите, ако продължи недоволството на тютюнопроизводителите, Танева каза: "Изобщо такова нещо не съм казвала".
Една от причините за актуализация на бюджета е именно залагането на тези 116 млн. лв. плащания за тютюнопроизводителите. Декември месец плащанията, които бяха предвидени в бюджета, бяха 80 млн. лв. От януари досега правителството, в лицето на министър Найденов, беше направено максималното да се получи разрешение, да се осигури максималния размер на плащанията на 116 млн. лв., обясни депутатът.

Facebook коментари