Неделя, 21 Април 2024 г.

Адина Валян: Мостът Русе-Гюргево ще е пътен и жп, строителството започва през 2025 г.

Европейският комисар по транспорта Адина Валян съобщи, че е одобрено предпроектното проучване за нов мост между Гюргево (Румъния) и Русе (България). Проектът, внесен от Румъния по фондовете за военна мобилност, първоначално бе представен като шосеен мост с възможност за жп линия.

Валян подчерта, че според последните европейски инфраструктурни карти, мостът Гюргево-Русе 2 трябва да бъде пътен и жп.

"Европейската комисия инвестира стотици милиони евро във възстановяването на жп линията Букурещ-Гюргево", каза Валян. "Напълно естествено е този коридор да продължи на юг, особено в контекста на новите възможности за свързаност в Егейско море от Гърция и България, по Коридора Север-Юг, на който Румъния се намира в момента. Този коридор е от Балтийско до Егейско море, с връзка с Черно море. Затова е много важно този мост да отговаря на стандартите и Комисията е напълно готова да инвестира в него."

Валян очерта "Бърз Дунав" като втори важен проект, свързан с Дунав, който предвижда подобряване на корабоплаването.

"В контекста на коридорите на солидарност с Украйна, превозът на стоки по Дунав от дунавските пристанища на изток по река Дунав нагоре по течението към Централна Европа и други пристанища, италиански или хърватски, е изключително важен", обясни Валян.

"Контекстът е благоприятен и проектът ще получи подкрепата на ЕК."

Facebook коментари