Събота, 20 Април 2024 г.

ДПС е с двама лидери - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров

От днес ДПС има двама лидери. Делян Пеевски и депутатът от Силистра Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС. Кандидатурите им бяха гласувани анблок, както настоя почетният председател Ахмед Доган с аргумента да покажат единение.

Формулата за двама съпредседатели беше предложена от Ахмед Доган, за да бъде разширена електоралната периферия на партията. Това е задачата на Пеевски, а Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

"Предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията", каза в обръщението си към делегатите на форума почетният председател, чието слово беше прочетено в отсъствието му.

Като аргументи за това решение Доган изреди борбата на ДПС за спазване и защита на правата и свободите, продължаване на разширяването на електоралния периметър на партията с обновяване на нейния политически образ и с адекватно електорално представителство, както и нуждата движението да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури.

В началото на форума, един от доайените на партията и неизменно член на ръководството, Юнал Лютфи, още с откриващата реч подкрепи идеята на Доган.

"Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели - г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски, със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на "Либералния интернационал". Очакваме новото ръководство да следва следните политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, те са били, те са и ще бъдат фундамента на Движението за права и свободи", каза Лютфи.

По време на откритата за медии част и двамата бъдещи съпредседатели запазиха мълчание пред журналистите.

До пионерската стъпка на Доган, да повери партията на двама равнопоставени водачи на движението, се стигна, след като досегашният председател Мустафа Карадайъ подаде оставка на 7 ноември. Днес той седеше през цялото време на форума на първия ред до Пеевски и Чакъров.

На форума, преминал под мотото "Новото начало - "Новото начало - заедно с хората", ДПС избра нов Централен съвет и прие решение и програмна декларация, които очертаха основните приоритети и национални политики на партията, насочени към успешно участие в избори, подобряването на живота на хората, чрез централна и местни политики, както и решаване на задълбочаващия се проблем с демографската криза, съобщиха от партийния пресцентър.

Присъстваха над 350 гости от парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и световни либерални представители, дипломати, представители на вероизповеданията. Поздрави партията получи от турския президент Реджеп Ердоган, от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, от ГЕРБ, БСП, НДСВ и БЗНС, но партньорите в 9-месечното управление на страната - ПП-ДБ, не уважиха форума на ДПС.

Facebook коментари