Събота, 20 Април 2024 г.

В Силистра евреи се поклониха пред мемориала на равина Елиезер Папо

В Силистра около 40 еврейски поклонници от Израел, водени от равина Либер Коен отслужиха молитва за мир по целия свят. Те запалиха свещи в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град и отдадоха почит към паметта на жертвите на терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел от края на миналата годна. Поклонниците се помолиха и за спасението на всички военнопленници.

"За мен това място е като втори дом. Идвам тук често и се чувствам като прероден. Вярвам, че когато се моля на гроба на този свят човек, молитвите ми ще бъдат чути и ще се сбъднат. Равинът, който ни води днес е много уважаван в целия свят. Той обикаля различни държави и се моли за щастието и спасението на всички. Радвам се, че успях да бъда с него тук", каза за БТА един от членовете на групата.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани от евреите равини през XIX век. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-и век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя.

Там организира училище, пише книги, като сред тях е трудът му "Чудати съвети" - религиозни постулати и духовни, и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.

Папо, освен ранг на равин, е имал и степен по медицина. Така започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Когато по време на Руско-турската война (1819-1827) сред руските войници избухва епидемия от холера, равинът се включва в лечението на болните, като организира карантинни пояси и лазарети.

Той успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта. Погребан е на брега на Дунав, а през 2003 г. в негова памет е построен мемориален комплекс.

Facebook коментари