Неделя, 16 Юни 2024 г.

Иван Занов: Реалната дата (нов стил), на която е обесен Дякона, е 18 февруари

Няколко години подред в Силистра, както и в Карлово, а и в редица други градове, почитта към Васил Левски се отбелязваше на правилната дата по нов стил – 18 февруари. Тази година събитието в Силистра се състоя на 19 февруари – понеделник. Явно има огромно неразбиране от страна на организаторите. Противоречията произтичат от неразбирането на двата календара. В България григорианският календар е въведен в гражданския живот с Указ № 8 на цар Фердинанд I (Държавен вестник, бр. 65, 21.03.1916). На 26 февруари 1916 г. правителството на д-р Васил Радославов внася в Народното събрание законопроект за промяна на календара. Предложението се обсъжда на първо четене в пленарна зала на 9 и 10 март. На 12 март на второ четене, с малки корекции, Законът за въвеждане на Григорианския календар в България е гласуван в парламента. Обнародван е на 21 март и след това приведен в действие. В 24 часа на 31 март 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар и вместо 1 април, настъпва 14 април. Сутринта всички ежедневни вестници излизат с новата дата.

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е от 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през XIX в., погрешно се добавят 13 дни, което е изискване за XX в. В учебниците вече пише правилната дата, но как да обясним на учениците защо четат 18 февруари, а в София, вкл. Силистра тази година, отбелязването е все още на погрешната дата - 19 февруари.

Ръководителят на катедра "Архивистика и методика на обучението по история" от Софийски университет "Св. Климент Охридски" доцент Красимир Кръстев, пръв забеляза това несъответствие в книгата на Никола Станев "Васил Левски. Живот и апостолска дейност" (София, 1923). На с. 184 Н. Станев пише: "… чиято памет честваме на 6/19 февруари …". Грешката е допусната през 1923 г. във връзка с отбелязването на 50-годишнината от мъченическата смърт на Апостола или вероятно малко по-рано е предизвикана от грешни пресмятания по новия календар. Във вестник "Работническо дело" е публикувана статия на 19 февруари 1951 г., в която се отбелязва: "На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…" От тогава битува датата 19 февруари, защото 18 февруари е неделя и властите в София вероятно не са искали да излязат от зоната си на комфорт. През тази 2024 г. - 18 февруари беше пак неделя и Силистра отстъпи от правилната дата, защото някой нов номенклатурен кадър няма нужната компетентност, а вероятно и интелектуална достатъчност. Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря! Глупавото обяснение днес, че 19 февруари е придобило гражданственост, не издържа на обективността.

Поклон пред Светеца в нашите души – Левски, Дякон Игнатий!

Иван Занов, член на Общински комитет "Васил Левски" - Силистра

Facebook коментари