Събота, 20 Април 2024 г.

Директори искат да спират помощите за месец, а не за година на отсъстващи ученици

Детските надбавки за ученици, които не посещават редовно училище, да се спират за месец, а не за една година, както е в момента. Това поискаха директори на училища от цялата страна, в които се обучават деца от уязвими групи.

Предложението за запазване на помощите е било обсъдено на среща, инициирана от Комисията по образование и наука в парламента, на която са присъствали просветният министър, представители на Агенцията за закрила на детето и социалните власти.

Ще отпаднат ли санкциите за нередовните ученици и само чрез финансовия стимул ли трябва да се мотивират децата да ходят на училище? В ефира на "Здравей, България" темата коментира Красимира Благоева, директор на ОУ "Васил Левски" в село Караджово.

"Мярката е немотивираща и неработеща за образователната ни система. И без това екипите по механизма за обхват полагат максимални грижи, за да върнат учениците в клас. След като им се спрат помощите, децата не идват на училище. Трябва да се работи с родителите по този въпрос", обясни Благоева.

Facebook коментари