Събота, 20 Юли 2024 г.

В Румъния тази година ще се проведат всички възможни избори

Лидерите на управляващата коалиция в Румъния – Марчел Чолаку (Социалдемократическа партия) и Николае Чука (Национално-либерална партия) – ще се срещнат днес, за да обсъдят графика на предстоящите тази година избори, съобщава агенция Аджерпрес.

В Румъния тази година предстоят местни, парламентарни и президентски избори, наред с изборите за Европейски парламент, насрочени за 9 юни.

По-рано представители на двете партии от управляващата коалиция проведоха няколко кръга преговори, посветени на графика за изборите, но не стигнаха до решение въпреки множеството варианти, посочва Аджерпрес.

Според румънските медии най-приемливият вариант за двете партии е местните избори да се произведат заедно с европейските на 9 юни, а първият тур на президентските избори да бъде едновременно с парламентарните през декември.

Президентът Клаус Йоханис, който е в края на втория си и последен мандат, се обяви в подкрепа на сливането на изборите.

Последните местни избори в Румъния през 2020 г. се произведоха през септември.

Вчера премиерът Марчел Чолаку обяви, че Социалдемократическата партия и Национално-либералната партия може да направят предизборен или политически съюз, който ще даде стабилност на Румъния.

Чолаку каза, че днес ще станат ясни подробностите, но "има много малки шансове" за сливане на президентските и парламентарните избори.

Според публикации в местни медии настояването на социалдемократите за издигане на общ кандидат за президентските избори е въпросът, около който все още не може да се постигне съгласие. В края на миналата година Национално-либералната партия обяви, че ще издигне свой кандидат за държавен глава, а лидерът на партията Николае Чука изрази готовност това да бъде той. Същевременно в Румъния се коментира, че лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку също ще се кандидатира за президент.

Facebook коментари