Събота, 25 Май 2024 г.

Заместник-областния управител на Силистра участва в заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група

В град Русе с участието на заместник-областния управител на област Силистра Илиян Великов бе проведено поредното заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група, на което бяха обсъдени новости в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки в полза на фермерите. Директорът на Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Силистра Веселина Монева. Също участвда във форума.

Водещият заседанието заместник областен управител на област Русе Георги Георгиев определи комисията като ефективен инструмент за развитие на агропредприемачеството и двустранните отношения между България и Румъния сектора, който е важна част от икономиката на всяка от двете съседни страни. Сред акцентите през тази година са възможностите за развитие на винения туризъм в региона, на оранжерийното производство на зеленчуци и плодове, както и производството на продукти от бял трън.

На вниманито на участниците бе месопреработвателният бранш в областта, както и производството на пелети. Обсъдено е също производството на традиционни хлебни и сладкарски изделия. Посетено на място е стопанство за генетично застрашени сортове от овошки, цех за пакетиране на ядки и производство на масла, а също и във връзка с вносители на селскостопанска техника. Специално внимание бе отделено на значението на конния спорт при рехабилитацията на деца с увреждания.

В отделен делови момент бе предадено ръководството на заместник-председателя на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, който ще бъде начело на Групата за следващата половин година. Сред гостите на съвместната комисия бяха още изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус", както и представители на различни институции от няколко съседни административни области.
Заседанието е резултат от съвместна организация на Областна администрация – Русе, Окръжен съвет – Гюргево и Асоциация "Еврорегион Данубиус", чиито изпълнителен директор Лили Ганчева бе сред участниците. Следващото заседание на Комисията е през месец март в Република Румъния.

Facebook коментари