Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Регионален исторически музей - Силистра поздрави археолозите за празника

По случай Деня на археолога, Регионален исторически музей - Силистра, поздрави своите колеги в социалната мрежа.

Към поздравлението е приложена снимка на композиция от осем бронзови фигури, представящи бога на лозарството, виното и веселието Дионис (Бакхус), с кортеж от сатири, менади и две тигрици.

Фигурите са част от украсата на колесница, открита в двора на ПГПТ "Евлоги Георгиев" в Силистра през 1968 г. Возилото е положено в гроб на висш римски офицер от Единадесети Клавдиев легион в края на III в. сл. Хр.

Вероятно цялостното значение на композицията е внушението, че пътуването трябва да носи удоволствие, да минава леко и забавно, но също така и безопасно под закрилата на веселия бог на виното. Самата колесница е конструирана като леко и луксозно возило, предназначено за пътувания с развлекателна и представителна цел.

Откритието на колесницата е едно от най-значимите археологически находки в България. То е свидетелство за високата култура на римската цивилизация и за значението на Силистра като важен военен и търговски център в древността.

Денят на археолога се чества в България на 14 февруари. Празникът е учреден през 1971 г. по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Facebook коментари