Събота, 20 Април 2024 г.

Болницата в Силистра с плачевна нужда от специалисти

От 116 лекари в силистренската болница 21 са пенсионери и има десет свободни места за специалисти. Доктор Венцислав Стоев завежда Отделение по урология в болницата и доскоро с колегата си са извършвали определен обем урологични операции. От началото на годината обаче е въведено изискването същите операции да се правят не от двама, а от трима уролози. В целия силистренски регион обаче няма друг специалист.

информация на бТВ
"Ето аз съм вече близо до петдесет години и съм най-младият специалист. Другият колега, с който работим, е в пенсионна възраст - 70-годишен е, но това е положението. Нямаме желания от млади лекари да започнат да работят в областта", обясни д-р Венцислав Стоев.

Причината за малкото лекари в болниците е известна:

"За кратък период от време имахме трети специалист - един млад човек, който взема специалност. Той потърси реализация в Германия и отдавна вече е там", допълва д-р Стоев.

"Може да отговаряме на критериите за апаратура, на брой операции, но има и много сериозно друго изискване -"необходим брой специалисти". Когато го няма, дори и един специалист да го няма - не можеш да покриеш нивото и ставаш на по-ниско ниво. Това е проблемът с нашата урология", обясни управителят на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова.

Така пациентите са принудени да пътуват до други градове за операции, които биха могли да бъдат направени и в техния град. Освен уролози, в силистренската болница не достигат анестезиолози и няма нито един патоанатом.

Facebook коментари