Понеделник, 22 Юли 2024 г.

55 години паметник на Гено Чолаков в Дунавски парк Силистра

Тази година се навършват 55 години от издигането на паметника на Гено Чолаков в Дунавски парк Силистра. Паметникът е открит през 1969 г. и е посветен на видния възрожденец, сподвижник на Васил Левски и на освободителното движение, кмет на град Силистра в периода 1879–1881 г. и после през 1883–1884 г.

Бюстът е дело на скулптора Кирил Цонев. Поставен е на видно място в Дунавския парк, където е любимо място за разходка на много силистренци.

Гено Чолаков е роден през 1835 г. в град Силистра. Учи в килийно училище, а по-късно – в Габровското училище. Включва се в борбата за освобождение на България от османско владичество. Става член на Гюргевския революционен комитет и е сред най-близките съратници на Васил Левски.

След Освобождението Гено Чолаков се завръща в Силистра и е избран за кмет на града. Той се бори за благоустройството на града, за изграждането на училища и болници.

Паметникът на Гено Чолаков е символ на неговата саможертва и всеотдайност в името на България. Той е знак на признателност от страна на силистренци към един от най-видните им съграждани.

Снимка: Фейсбук, Духът на стара Силистра.

Facebook коментари