Понеделник, 15 Април 2024 г.

Най-недоволни от общинското ръководство са силистренци

Силистра е на едно от трите първи места с Ловеч и Сливен по разочарование от местната власт. 90 на сто от хората са недоволни от своите избраници.Те смятат, че политиците, които са пратили в общините, не защитават техните интереси и не са изпълнили поетите ангажименти. "Това е безпрецедентна криза на политическото представителство на местно ниво", е коментарът на социолозите от ЕСТАТ.
Безработицата и ниските доходи са най-голямото притеснение за жителите на 25-те общински града, където социолозите са провели изследването.
В Ловеч над половината хора, които са попълвали въпросниците, са на мнение, че този проблем трябва да се реши час по-скоро. Над 50 на сто смятат същото в Смолян, Видин, Разград и Враца. Най-малко този въпрос вълнува софиянци, варненци и жителите на Велико Търново.
След ниската заетост идва ред на оценката за ниските доходи - пенсии и заплати. Процентите показват, че за разлика от безработицата, далеч по-малко хора в общинските градове се интересуват от това. Все пак най-сериозно се очертава положението в Монтана, Велико Търново и Кърджали, където около 30 на сто от препитаните посочват, че темата с малките доходи не търпи отлагане и общинарите трябва да открият рецепта за нейното решение.
Един от изводите на социолозите е, че няма осезаеми промени в качеството на живота в българските общини през последните години.
В районите с най-благоприятни изменения делът на удовлетворените едва достига една трета от населението, докато в най-изостаналите той е под 20 на сто.
"Характеристиките на местните управи носят отпечатъка на икономическата криза", е мнението на експертите.
republika.bg

Facebook коментари