Понеделник, 23 Май 2022 г.

Филиз Хюсменова взе участие в международната конференция в Русе по стратегията на ЕС за Дунавския регион

"Важно е Европейският парламент и Европейската комисия да направят необходимото, за да се обвържат целите на стратегията на ЕС за Дунавския регион с приоритетите на стратегията "Европа 2020"." За това настоя българският евродепутат Филиз Хюсменова в изказването си на международната конференция за Дунавската стратегия, която започна работа в общинския театър в Русе. Конференцията в Русе и Гюргево е четвъртият международен форум от началото на годината, организиран от ЕК за обсъждане на бъдещето на Дунавския регион, след срещите в градовете по Дунав Улм, Будапеща и Виена. Заключителната конференция от публичните консултации на еврокомисията ще е след месец в Констанца, Румъния.
Хюсменова призова ЕК да съдейства в плана за действие по Дунавската стратегия да залегнат онези дейности, които в голяма степен биха допринесли за постигане на целите от стратегията на ЕС "Европа 2020". "Така ще се осъществи интегрираният подход, към който ЕС се стреми, за да направи политиката си по-свързана и по-ефективна", каза евродепутат Филиз Хюсменова от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП. Тя подчерта, че с такъв подход в работата по Дунавската стратегия ще се търсят не само видими подобрения в региона, а и общата визия за развитие най-малко до 2020 г.
Хюсменова припомни, че на 1 април 2010 г. тя самата организира публично обсъждане на стратегията за Дунавския регион в Силистра като част от общите усилия на Комисията и българското правителство да бъде популяризирана идеята и да бъдат чути предложенията на повече хора. "Както в Силистра, така и тук взаимодействието на българските и румънските власти е на високо ниво и с желание за ефективно решаване на общи проблеми", подчерта евродепутатът. Тя изрази и общата воля на своите колеги от ЕП работата по Дунавската стратегия да продължи в тясно сътрудничество с ЕК чрез редовни информации и общи консултации за състоянието и изпълнението на стратегията.
В семинарни заседания конференцията в Русе обсъди макрорегионалните механизми и структури за приложение и мониторинг при изпълнението на Дунавската стратегия, мобилизацията на ресурси за приложение на стратегията, както и изграждането на капацитет и институционално сътрудничество за бъдещото развитие и интеграция на Дунавския макрорегион. Във връзка с конференцията на първо посещение у нас е еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан. Днес участниците във форума ще посетят моста Русе – Гюргево, речното пристанище на Гюргево и Букурещ.

Facebook коментари