Петък, 01 Декември 2023 г.

ВЕЦ и мост при Силистра-Калараш решиха правителствата на България и Румъния на съвместното си заседание

Проект за строеж на още три моста на река Дунав обсъдиха правителствата на България и Румъния на съвместното си заседание в Букурещ. Освен довършването на транспортното съоръжение при Видин-Калафат, те ще стартират и планове за мостове Силистра-Калараш и Оряхово-Бекет.

"Имаме съвместен потенциал, който трябва да се използва", заяви след срещата румънският премиер Емил Бок. Той уточни, че вече са постигнати конкретни договорки и за изграждане на хидроенергийни комплекси - язовири с ВЕЦ-ве при Силистра-Калараш и Никопол-Търномъгуреле. Газовата връзка Русе-Гюргево също вече е в етап провеждане на обществени поръчки, като е ясно, че частта под реката ще се строи от частни фирми, пише АСН.

Двете правителства се договориха и за това, че газопроводът "Набуко" е приоритетен за региона проект. "Важна тема, която обсъдихме, е охраната на общите ни граници, за която ще се кооперираме", каза премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че България и Румъния пазят перфектно Шенгенските граници и призова другите европейски държави да ги охраняват по същия начин.

Борисов и Бок обсъдиха също общи проблеми по механизма за сътрудничество и проверка, чиито заключения имат съществена роля за влизането ни в Шенген. Двамата премиери обединиха позициите си по присъединяването ни в Шенгенското пространство и записаха съвместна декларация.

Културният туризъм бе другата важна тема, която беше дискутирана на съвместното заседание на правителствата. България и Румъния ще създадат обща Дунавска туристическа дестинация с маршрути, които ще показват най-известните паметници на двете държави. "Посетителите ще могат да видят, че ние сме древни европейски народи, които не заслужават да бъдат обиждани", коментира Борисов.

Емил Бок пък заяви, че двустранните отношения навлизат в нов градивен етап и след създаването на Съвета за сътрудничество на високо ниво, общи заседания ще се правят всяка година. Общо шест споразумения бяха подписани в Букурещ. Те са в областта на енергетиката, околната среда, отбраната и социалните дейности.

Facebook коментари