Петък, 19 Април 2024 г.

Застудяването пази покоя на зимуващите земеделски култури в Силистренско

Образувалата се снежна покривка ще осигури защита на изостаналите в развитието си есенни посеви

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ


След високите за сезона температури през втората половина от изтеклия седемдневен период, надвишили на много места в страната 16-17 градуса (Велико Търново, Добрич, София, Разград, Шумен, Кърджали, Кюстендил), в края на второто и началото на третото десетдневие на януари агрометеорологичните условия претърпяха съществена промяна. Настъпилото застудяване запази покоя при зимуващите земеделски култури, а образувалата се снежна покривка в по-голямата част от полските райони подобри условията за зимуване на есенните посеви.

В началото на седмицата агрометеорологичните условия ще се определят от поднормени температури и ниски минимални стойности – на места до -12 градуса. На много места в страната образувалата се снежна покривка ще осигури защита на изостаналите в развитието си есенни посеви. В условия без снежна покривка тези стойности ще бъдат критични за късно засетите зимни житни култури, които са във фаза поникване и начално листообразуване. Вследствие есенната суша и късните сеитби преобладават посевите, зимуващи във фаза трети лист. Малка част от посевите с пшеница и ечемик на места в Дунавската равнина (агростанция Новачене, Силистра) и в Горнотракийската низина (агростанциите: Пазарджик, Пловдив) са във фаза братене - подходяща за зимуване.

В средата на следващия период се прогнозира повишение на температурите, но те ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви до края на периода.

По-подходящи условия за резитби при овощните култури ще има в средата на третото десетдневие на януари. Резитбите трябва да започнат от студоустойчивите семкови овощни видове (ябълка, круша) и по-старите плододаващи дървета. При необходимост от фитосанитарни резитби е задължително след всеки отрез дезинфекциране на инструментите с белина (10% разтвор), спирт за горене или формалин.

При констатиране на повреди от огнен пригор, нападнатите дървета трябва да се изкореняват и изгарят. При частични повреди от болестта се препоръчва дълбока резитба – 50-70 см под мястото на повредата.

Facebook коментари