Понеделник, 15 Април 2024 г.

Първата данъчна декларация в НАП Силистра е за ползване на данъчни облекчения

Първата годишна данъчна декларация, подадена на място в офиса на НАП в Силистра, е от родител на две деца, който иска да се възползва от данъчните облекчения за деца и намалена работоспособност, съобщиха за КВОРУМ от приходната агенция.

В първите часове от старта на данъчната кампания бяха подадени - и 7 декларации - през Портала за електронни услуги на НАП. Първата онлайн декларация е подадена с персонален идентификационен код (ПИК) и с нея са обявени доходи от упражняване на свободна професия с деклариран данък за довнасяне.

От приходната агенция в Силистра напомнят, че декларации могат да се подават онлайн с ПИК или електронен подпис, на място в офисите на НАП и по пощата като писмо с обратна разписка.

През изминалата 2023 г., от общо подадени над 11 500 декларации, повече от 9 500 броя са подадени по електронен път чрез ПИК и КЕП.

От офиса на НАП в дунавския град акцентират, че преди подаване на годишна данъчна декларация, с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и едва тогава да подават документи.

"Очакваме и тази година кампанията да протече гладко и без изненади. Разполагаме с бланки на декларациите, както и образци на попълнени такива, които да бъдат в помощ на желаещите да декларират своите доходи. Разчитаме и на повишената данъчна култура, която данъкоплатците показаха през предходните данъчни кампании", каза госпожа Властиана Николова, териториален директор на ТД на НАП Варна, по повод старта на кампанията.

Facebook коментари