Събота, 25 Май 2024 г.

От днес започна данъчна кампания 2024

От днес започва данъчната кампания за облагане на доходи от миналата година. Подаването на декларации може да стане по електронен път с ПИК, по пощата и в офисите на Националната агенция за приходите.

Очаква се в началото на март, след като работодателите подадат данни за това какво са изплатили, да заработи и електронната услуга, която предлага предварително попълнена декларация.

Доходите си трябва да обявят всички, които през 2023 г. са получавали плащания извън заплата, като хонорари или от наеми например. Размерът на дължимия данък може да бъде намален, ако имате здравна или пенсионна застраховка. Отстъпка се полага за отглеждане на деца, както и за млади семейства, които изплащат ипотека.

Данъчно облекчение до 200 лева може да се ползва, ако през 2023 г. сте ремонтирали дома си и имате документ за платеното на майстора.

До края на март може да се ползва 5% отстъпка от дължимия данък, ако декларацията е изпратена онлайн. Крайният срок за обявяване на доходите и плащането на дължимото е 30 април.

Facebook коментари