Събота, 25 Май 2024 г.

Студент извади Богоявленския кръст в Силистра

22-годишният студент Галин Стоев от Силистра, хвана тази година кръста, хвърлен по традиция във водите на Дунав. Младежът участва за втори път в празничният ритуал, като през 2022 година отново той извади богоявленския кръст от Дунав. Той е студент в Русенския университет - бъдещ електроинженер.

16 смелчаци се бяха записали в надпреварата за богоявленския кръст, а хиляди се събраха на силистренското пристанище да станат свидетели на обреда.

Църквата днес чества големия празник Богоявление – Йордановден, наричан още Кръщение Господне. По този повод в катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков в съслужение с градското духовенство отслужиха Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет .

След това свещеници и миряни се отправиха с литийно шествие към брега на Дунава, за да се извърши церемонията по хвърляне и спасяване на кръста.Награди и подаръци получиха всички участници в ритуала от Доростолската митрополия, Общината на дунавския град в лицето на кмета Александър Сабанов и областният управител Минчо Йорданов.

Близо 3 000 са жителите на Силистренска община, които днес и утре празнуват Богоявление и Ивановден.

Facebook коментари