Събота, 25 Май 2024 г.

Инфлацията в Истанбул неудържима, стигна до 75% през декември

Инфлация на равнище от близо 75 процента е отчетена в Истанбул на годишна база през декември, показват оповестени днес данни на Истанбулската търговска камара (ИТК), цитирани от частната турска телевизия НТВ.

Според обявените данни инфлацията за декември в града е била 3,52 процента спрямо ноември м.г. и 74,88 процента спрямо декември 2022 г. Най-голямо увеличение през декември т.г. е имало в сектора на здравеопазването.

Данните за мегаполиса са важен показател за състоянието на икономиката в страната, тъй като голям брой индустрии и логистични съоръжения са разположени както в самия град, така и в околностите му.

Според данните на ИТК индексът на потребителските цени, който е индикатор за движението на цените на дребно, се е увеличил с 3,52 процента в сравнение с предходния месец, а индексът на цените на едро се е увеличил с 2,31 процента. През декември миналата година е отчетена инфлация на годишна база на равнище 74,88 процента при цените на дребно и 62,77 процента при цените на едро.

Миналия месец цените в сектора на здравеопазването и личните грижи в Истанбул са се увеличили с 5,15 на сто, разходите за култура са нараснали с 5,10 на сто, за образование и развлечения - с 4,90 на сто, за храна - с 2,46 на сто в сравнение с предходния месец.

Цените на едро са нараснали на месечна база с 5,79 процента при химикалите, с 3,14 процента при хранителните продукти, с 0,36 процента при строителните материали и с 0,35 процента при горивата и енергийните материали.

На фона на тези данни за инфлацията в Турция, валутните резерви на Централната банка на страната са достигнали рекордните 145,4 милиарда долара в края на декември, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в свое изказване миналата седмица. Той изрази надежда, че възходящата тенденция на инфлацията ще бъде прекъсната през втората половина на 2024 г. благодарение на мерките, предприети от Централната банка и Министерството на финансите.

Facebook коментари