Сряда, 29 Май 2024 г.

Електронното наблюдение за домашно насилие се разширява и в съседната на Силистра област Кълъраш

От 1 януари 2024 г. електронното наблюдение за домашно насилие ще бъде разширено в още 20 окръга на Румъния, съобщава Аджерпрес.

Системата ще бъде пусната в действие в Бакъу, Брашов, Караш-Северин, Кълъраш, Клуж, Констанца, Ковасна, Галац, Гюргево, Харгита, Илфов, Мехединци, Нямц, Прахова, Сибиу, Сату Маре, Салай, Телеорман, Васлуй и Вълча.

За изпълнение на законовите разпоредби са закупени 2400 комплекта за наблюдение.

По този начин системата ще бъде разширена, след като от 1 октомври 2022 г. Електронната информационна система за мониторинг стане функционална в град Букурещ и окръзите Яш, Муреш и Вранча.

Използването на електронни системи позволява да се повиши степента на сигурност на мерките за защита на правата на защитените лица, но не представлява принудителна мярка, а метод за наблюдение/наблюдение, който позволява на наблюдение за спазване на разпоредените мерки по някои съдебни производства.

През първите 11 месеца на 2023 г. на ниво DGPMB и полицейските инспекторати на окръзи Яш, Муреш и Вранча, звена, които влязоха в Първият етап от Пилотния проект за прилагане на SIME са издадени 3320 инструмента за защита на жертви на домашно насилие, от които 2174 заповеди за временна защита и 1146 заповеди за защита (издадени от съдилищата).

В 428 случая е приложена мярката "принуждаване на агресора към постоянно носене на електронно средство за наблюдение", което представлява 12,9% от общо издадените временни заповеди за защита и издадени от съдилищата заповеди за защита.

Що се отнася до разкритите престъпления, в Букурещ и окръзите Яш, Муреш и Вранча са регистрирани 365 престъпления, от които 16 за унищожаване, 278 за престъплението неспазване на заповедта за защита и 71 за престъплението неспазване на заповедта за временна защита.

На 27 от разследваните за тези престъпления са постановени мерки за неотклонение: 18 задържания, 4 превантивни ареста и 5 съдебен контрол.

Електронното наблюдение за домашно насилие е нов инструмент за защита на жертвите на това престъпление. Системата позволява на властите да следят местоположението на агресора, за да гарантират, че той не нарушава наложените му мерки.

Разширяването на системата в още 20 окръга на Румъния ще даде възможност на повече жертви на домашно насилие да се чувстват защитени.

Facebook коментари