Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Силистренският съд пита как собственици на коли от чужбина ги губят заради сигнали в ШИС

През последните три години над 1300 души у нас са се разделили с автомобилите си временно или за постоянно заради сигнали в Шенгенската информационна система (ШИС). Това сочат данните на МВР, предоставени на Mediapool по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В повечето случаи това са хора, които са купили колите си съвсем коректно и са ги регистрирали без проблем в България. След това обаче се е оказало, че някой има претенции към колата. И полицията е иззела колите за допълнителна проверка и евентуално връщане обратно в чужбина.

Един от най-големите проблеми в тези случаи е фактът, че българските власти безпроблемно регистрират колите, купени от чужбина. Техните нови собственици безспорно са добросъвестни – те изпълняват всички изисквания, представят нужните документи и имат право да ползват колите. В много от случаите обаче сигналът в ШИС се появява след като колата вече е била продадена. Така новият собственик понася двоен удар – нито има пари, нито автомобил.

Най-често сигнали в ШИС се подават заради кражби, обесебване (при случаи с неизплатен лизинг) и застрахователна измама, заявиха от МВР пред Mediapool.

Един такъв типичен казус се развива пред административния съд в Силистра в продължение на две години.

Двама съпрузи обжалват решението на местната полиция да върне колата им в Норвегия. Автомобилът е купен от частно лице във Варна, а след това е безпроблемно регистриран в полицията в Силистра в началото на март 2017 г. Няколко седмици по-късно, в края на април, в ШИС е регистриран сигнал от Норвегия. От него става ясно, че въпросната кола е купена с кредит от банка Сантандер Консюмър Банк АС. Длъжникът е българин, който спира да си плаща вноските по заема през 2016 г., а след това колата е продадена на мъжа от Силистра. Той обжалва заповедта за връщането на колата, но съдът счита, че МВР е действало правилно.

Това дело е по-особено и заради друго – съдът в Силистра отправя преюдициално питане с молба за разяснение Съда на ЕС по някои въпроси от процедурата. Отговорът е, че страните са длъжни да работят по въведените в ШИС сигнали независимо какви са били причините за въвеждането им, т.е. българските власти трябва да изземат колата, ако я открият, макар че могат да имат съмнения как се е развила процедурата в чуждата страна. Така съдът отхвърля жалбата, защото заповедта е издадена в съответствие със закона.

От полицията посочват още един проблем в цялата тази история. Според тях често пъти в документите на колата, която идва от чужбина, няма такива, които да сочат, че е била купена по лизингова схема. Така няма начин да се разбере, че продавачът не е собственик и няма и причина да се откаже регистрация у нас. След като постъпи сигнал, че вещта се издирва, те вече са длъжни да я изземат.

За да се избегнат подобни ситуации, от полицията препоръчват на хората, които купуват автомобили от чужбина, да бъдат внимателни и да проверят внимателно документите на колата. Ако има съмнения, че колата може да бъде обект на сигнал в ШИС, е добре да се консултират с адвокат.

Възможно е да се промени законодателството, така че да се защитят по-добре добросъвестните собственици на автомобили, закупени от чужбина. В момента се обмисля възможността да се въведе изискване за представяне на документ, удостоверяващ, че продавачът на автомобила е собственик. Това би позволило на полицията да провери преди регистрацията дали колата не е обект на сигнал в ШИС.

Facebook коментари