Неделя, 16 Юни 2024 г.

Рождество Христово е!

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение Божият син Иисус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2 хил. години в пещера до малкия град Витлеем.

Днес Дева ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог".

Така един от празничните химни, които ще огласят тържествените богослужения днес, пресъздава едно от най-радостните събития в духовната история на човечеството - Рождението на Спасителя на света.

"За мен това е празник на Истината, Светлината, на Любовта и на Живота. Защото сам Господ слиза на земята, за да се пожертва за нас и по този начин да ни даде път към вечността".

Митрополит Яков ще оглави Рождественската света литургия в катедралата в Силистра.

От 08:30ч. Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит ще бъде посрещнат в катедрален храм "Свети апостоли Петър и Павел".

В 09:00ч. ще бъде отслужена Божествена св. Литургия.

Facebook коментари