Петък, 19 Април 2024 г.

Представители на ПМГ взеха участие в традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки

Представители на ПМГ - Силистра взеха участие в традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки

Младежите от българските олимпийски отбори по природни науки продължават да прославят страната ни по света, а завоюваните от тях медали ни дават надежда, че България може да бъде модерна европейска държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. Събитието събра участниците в престижните международни състезания, техните учители и ръководители на отборите.

По думите на държавния глава годишната среща затвърждава убеждението, че любознателността, дисциплината и целеустремеността трябва да са основни фактори за развитие на нашето образование и за просперитета на България. Президентът изказа признателност на младежите и техните учители за това, че са доказали огромния потенциал на страната ни в дисциплини като математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, лингвистика. "Вашите медали носят национална гордост и ни обединяват, но и ни дават надежда, че сме държава, която стои наравно с другите и може да води със знания и умения", заяви президентът Радев и допълни, че медалистите ни се борят и постигат успех в конкуренция със страни, които разполагат с по-големи ресурси, а това е истински подвиг. Държавният глава поздрави учителите, ръководители и менторите на олимпийските ни отбори за умението да научат младежите на знания, борбеност и последователност.

Президентът Радев заяви, че е необходим по-голям ангажимент на държавните институции за усилията на отборите по природни науки. "Вие сте най-важната инвестиция в нашето бъдеще, за да бъде България просперираща, със силна икономика и институции, да бъде държава, която гледа смело напред във все по-динамичното и високотехнологично бъдеще", заяви Румен Радев.

За 2023 г. на международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Facebook коментари