Неделя, 16 Юни 2024 г.

Фирми в Силистра търпят загуби заради ниското ниво на Дунав

Незапомнено ниското ниво на Дунав блокира не само корабоплаването, но е на път да затвори и редица предприятия у нас, чиято дейност е свързана с реката. Фирми вече трупат загуби за десетки хиляди левове, защото не могат да работят с пълния си капацитет. Ако през следващите дни плавателният път по реката не се подобри, много предприятия в българския участък ще бъдат принудени да спрат дейността си.

Само преди месец в едно от предприятията за добив на инертни материали са се обработвали по 100 000 тона строителни фракции. Днес обемът е свит наполовина. Заради критично ниските води, плавателните съдове не могат да поемат пълен товар, а товаро-разтоварната дейност е затруднена значително.
Подобна е ситуацията в едно от най-големите предприятия за производство на дървесно-влакнести плочи у нас. От седмица насам са спрени всички доставки на дървесина от съседна Румъния. Вносът заема близо 40 на сто от суровината, което се отразява и на обема на производството. В същото време, за да изпълнят сключените договори, фирмите вече прибягват към запасите си.

Днес водният стълб край Силистра е едва 32 сантиметра. Въпреки прогнозите за повишаване на нивото с близо метър през следващата седмица, новият приток на вода няма да е достатъчен за нормално функциониране на плавателните съоръжения, пресмятат във фирмите.

Facebook коментари