Неделя, 26 Май 2024 г.

Румънският парламент отбеляза Деня на националните малцинства, включително и на българското

Събитие, посветено на Деня на националните малцинства и 30-годишнината от създаването на Съвета на националните малцинства, се проведе в румънския парламент. Събитието бе организирано от Парламентарната група на малцинствата и Департамента за междуетнически отношения. Това съобщи за БТА Бианка Василе - една от основателките на Асоциация "Български извори" (асоциацията на българското малцинство в с. Извоареле в Румъния), която беше сред гостите днес.

Събитието откри лидерът на парламентарната група на националните малцинства, депутатът Варужан Памбукчан. Последваха изказвания на съветника на президента, на премиера на Румъния, депутати от групата на националните малцинства и др.

"Нашата идентичност се формира във и чрез срещата и диалога между културите, обединявайки румънци и толкова много други националности в една общност с европейско призвание. Развитието и консолидирането на румънската демокрация след революцията от 1989 г., днешната междукултурна политическа и социална среда, съобразена с международните стандарти и стандартите на Европейския съюз, до голяма степен се дължи на приноса на националните малцинства, както и на тяхното сътрудничество с правителството на Румъния", заяви Марчел Чолаку в речта си.

Той добави, че в свят, в който различните форми на фундаментализъм, екстремизъм и антисемитизъм регистрират все по-тревожни нива, зачитането на многообразието и диалогът между културите представляват ценен социален капитал.

Беше излъчен и 8-минутен документален филм, продуциран от Румънската национална телевизия TVR, наречен "Национални малцинства в Румъния". В него беше представена и българската общност в Румъния.

Съветникът на президента Серджу Нистор и сенаторът Василе Дънку получиха годишни отличия за приноса си в опазването и популяризирането на културата и идентичността на националните малцинства.

Събитието завърши с откриване на изложбата "Изображения на многообразието" на Щефан Балог и Динчер Джафар по повод 30-ата годишнина от създаването на Съвета на националните малцинства.

Денят на националните малцинства се отбелязва официално на 18 декември - датата, на която през 1992 г. с резолюция на Общото събрание на ООН е приета Декларацията за правата на лицата, принадлежащи към национални, етнически, религиозни и езикови малцинства.

Facebook коментари