Петък, 12 Април 2024 г.

Езикова гимназия гостува на РУ "Ангел Кънчев"

Ученици от 12.а клас на Езикова гимназия "Пейо Яворов" гостуваха на Русенския университет "Ангел Кънчев", Филиал Силистра, за съвместен урок по литература с доц. д-р Румяна Лебедова.

Вдъхновени от разказа на Йордан Йовков "Песента на колелетата", дванадесетокласниците извървяха пътя на Сали Яшар към духовно спасение. Те съпреживяха болката на героя от разпаднатия му родов свят и достигнаха до важни житейски мъдрости за смисъла на добротворчеството в живота и за стойността на безкористните благодеяния.

В навечерието на най-светлия християнски празник - Рождество Христово - учениците откроиха основното послание от разказа, а именно, че смисълът на живота е в доброто, в обичта към хората и постигането на вътрешна хармония. Те разбраха, че материалното е преходно и че пътят на спасението е в опазване на собствените ни нравствени ценности.

В урока за упражнение учениците се запознаха с илюстрацията на Стоимен Стоилов към разказа и коментираха фрагментарно изобразените от автора пътища на спасението, както и това, че творецът е избраник свише.

Урокът беше истинско духовно преживяване за учениците от Езиковата гимназия. Те благодариха сърдечно на доц. Лебедова за топлото посрещане и прекрасното отношение.

Facebook коментари