Неделя, 16 Юни 2024 г.

Румънското правителство вдига заплатите след Нова година, но орязва някои екстри

Наредбата на румънското правителство за някои от бюджетно-фискалните мерки в областта на публичните разходи за данъчно консолидиране и борба с укриването на данъци беше публикувана снощи в държавния вестник на страната, предаде Аджерпрес.

Разпоредбите включват увеличаване на възнагражденията на служителите в бюджетния сектор с 5 процента от 1 януари 2024 г. в сравнение с равнището през декември.

Планираната реорганизация на публичните институции е отложена до 30 юни 2024 г.

Повишава се брутният размер на основните заплати на служителите в областта на образованието средно с 20 процента през следващата година. Увеличението ще бъде на два транша – от 1 януари и от 1 юни 2024 г.

Бонусите, надбавките, компенсациите, премиите и други елементи на системата за трудовите възнаграждения, които според закона са част от брутната месечна заплата, ще бъдат запазени на равнището от този декември.

Допълнителните работни часове в публичния сектор ще бъдат компенсирани само със съответстващо време за почивка, като ще има някои изключения за военнослужещите, полицаите, служители на затворите и цивилния персонал от структурите на отбраната, обществения ред и национална сигурност.

Според наредбата запълването на незаети работни места в публичния сектор се прекратява през 2024 г.

Друга разпоредба предвижда, че през следващата година ще се преустанови закупуването, лизингът и наемането на коли, мебели и офис оборудване от румънски публични власти и институции.

Освен това през 2024-2025 година ще се предоставят намалени или безплатни билети за максимум 3 двупосочни пътувания или 6 единични пътувания, които са предвидени в регламентите за транспортни средства.

Facebook коментари