Събота, 15 Юни 2024 г.

Румънски полицаи: Ще блокираме границата с България

Ако управляващите в Румъния не чуят исканията ни, ще блокираме всички граници, включително тази с България. Това заяви пред БТА заместник-председателят на румънския Национален синдикат на полицаите и наетите служители (SNPPC) Злат Михай.

В понеделник той и колегите му протестираха пред Министерството на финансите в Букурещ. В началото на демонстрацията протестиращите спряха на стълбите ресорния министър Марчел Болош, но той отхвърли молбата им за разговор с думите: "Не е това начинът. На крак. Бързам за среща за бюджета".

Злат Михай обясни, че това не е първият път, когато апелират към финансовия министър за открита дискусия и получават отказ.

"Министърът на финансите се шегува с нас. Опитахме се да влезем в диалог с него, включително днес, за да му представим още веднъж проблемите си. Безброй пъти се обръщаме към Болош с молба за среща и разговор, но непрекъснато получаваме отказ", отбеляза заместник-председателят на румънския Национален синдикат на полицаите и наетите служители.

Той и колегите му настояват за актуализиране на заплатите спрямо индекса на инфлацията, на нормата за храна и екипировка и на компенсацията за наем.

"Служебните пари за храна не са променяни от години. За наем на един полицай се полагат 400 леи (80 евро). Представете си дали парите са достатъчни, ако бъде изпратен служебно в голям град, където наемите са много високи. Една гарсониера е минимум 200 евро", обясни Злат Михай.

Той информира, че тази седмица ще се опитат да се срещнат с румънския премиер Марчел Чолаку и ако това не се случи, още следващия понеделник, заедно с колегите от ключовите гранично-пропускателни пунктове, ще блокират границите на Румъния с други държави, като започнат от Арад и Бихор и границата с Унгария.

"Ако не се решат нашите проблеми, ще блокираме всички граници. Ще ви дам един пример - с българо-румънската граница, където винаги има опашки. Фактът, че не сме в Шенген, създава блокажи. Ще бъдем супер пунктуални, ще спазваме закона до най-малката запетая, ще проверяваме още по-прецизно всеки един човек и ще блокираме границата, защото много ще се бавим със законовите проверки на хората. Няма да има облекчено преминаване, както е сега, защото сме съседи", каза за БТА Злат Михай.

От синдиката заплашват да бойкотират и охраната на изборите в Румъния през 2024 г.

"През следващата година в страната предстоят четири вида избори, ако не и пет, защото е възможно да има балотаж на президентските избори. Няма да осигурим охрана на изборните секции и на хората в тях. Не е наше задължение. Тази дейност означава допълнителни часове работа, които после не ни плащат", обясни заместник-председателят на синдиката.

Той коментира и друг проблем в системата - отлив на кадри. "15 000 полицаи не достигат в системата. За Букурещ са 2000", информира Злат Михай.

"Ако продължава така, скоро може да има градове без нито един полицай. Ако полицията не е на улицата, тя ще е на престъпниците", единодушни бяха Злат Михай и колегите му.

Недоволните ще протестират и през следващите дни пред сградите на Министерството на финансите, на труда и на вътрешните работи. В четвъртък те организират протестно шествие от Министерството на вътрешните работи и ще стигнат до сградата на правителството на площад "Виктория", където се очаква да бъде и най-голямата им демонстрация.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2023/12/11/rumynski-policai-plashat-che-shte-blokirat-granicata-s-bylgariia.591970

Facebook коментари