Четвъртък, 21 Януари 2021 г.

Премиерът Бойко Борисов откри два рехабилитирани пътни участъка в област Силистра

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри вчера (25.09.2011 г.) в област Силистра рехабилитираните пътища Ситово - Дулово и Главиница – Зафирово.
Стойността на ремонтните дейности на пътя Ситово - Дулово е 10 282 640 лв. Общата дължина на рехабилитирания участък е 29,07 км. За ремонта на пътя Главиница – Зафирово (13,9 км.), са осигурени средства в размер на 5 556 601 лв.
В официалната церемония участваха министърът на земеделието д-р Мирослав найденов, народният представител Стефан Господинов, областният управител д-р Владимир Янков, представители на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура", кметове на общини и др.
В Дулово, министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание на факта, че само днес, в Североизточна България се пускат в експлоатация 65 км рехабилитирани пътища, а ремонтите на главните пътища Силистра-Шумен и Силистра-Добрич продължават, "и то – в момент на икономическа криза". Премиерът препоръча на следващите кметове да знаят, че могат да кандидатстват по Оперативна програма "Регионално развитие", "защото това са възможности, за да се използват европейските пари за пътища и за училища". "Колкото по-активен е кметът, толкова по-добре за града" –лаконичен бе г-н Борисов.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова увери присъстващите, че ръководеното от нея министерство продължава да подкрепя региона, за да се развият както пътната, така и училищната инфраструктура. Тя съобщи, че през следващите месеци, само за ремонти на второкласни и третокласни пътища ще бъдат инвестирани общо 20 милиона лева. "Всичко това ще го съчетаем с подобряване на образователната инфраструктура в региона – в момента инвестиции от над 30 млн. лв. са насочени тук, така че да подобрим училищата и детските градини, за да може децата, които растат тук да учат в едни прекрасни учебни заведения. 17 училища и детски градини ще бъдат рехабилитирани отново по програма "Регионално развитие", информира министър Павлова. Тя насочи вниманието и към потенциала на Силистренска област за развитие на туризма, като акцентира върху усилията на Правителството да бъдат привлечени не само чужди инвеститори, но и туристи.
Регионалният министър Лиляна Павлова потвърди и решимостта на правителството да работи по реализирането на проекта за Дунав мост при Силистра-Кълъраш. "България успешно защити своята позиция за участие в Дунавската стратегия, на Европейския съюз, в която участват 14 страни по поречието на реката... Това за което успяхме да се преборим, измежду тези 14 държави е България да може да защити и новият – третият мост над Дунав, при Силистра – Кълъраш, да бъде включен като основен и приоритетен проект в Дунавската стратегия", припомни министър Павлова и в заключение заяви: "От тук нататък, продължава работата по подготовката и реализацията на този проекта, за да може в периода 2014 – 2020 г. да създадем предпоставки не само по Европейски фондове, а и с частни инвестиции да развием този регион."

Припомням:
Стойността на ремонтните дейности на пътя Ситово - Дулово ( ЛОТ 4) е 10 282 640 лв. Общата дължина на рехабилитирания участък е 29,07 км., а изпълнител на обекта е ,,Инжстройинженеринг" ЕООД-Варна. При изпълнение на проекта е изградена допълнителна лента на кръстовище, възстановени са хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация за осигуряване безопасността на движението, подменена е съществуваща стоманена предпазна ограда с нова, усилена и реконструирана е пътната настилка.
За рехабилитацията на ЛОТ 3, път Главиница – Зафирово (13,9 км.), са осигурени средства в размер на 5 556 601 лв. Изпълнител на ремонтните дейности е ,,Пътища и мостове" ЕООД. Обновената отсечка е подход за обслужване на вътрешнорегионалния и международен товарен трафик към пристанище Малък Преславец и ГКПП Силистра. Пътната отсечка благоприятства туристическия поток към природен резерват "Малък Преславец", средновековна крепост в местността "Ташлъ махле" в с. Окорш и към множеството римски реликви. По проекта е изградена нова настилка и банкети, ремонтирани са съществуващите бетонови улеи и са положени нови бордюри. Също така са почистени и ремонтирани водостоците.
Обектите са реализирани по Първи етап на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, като Европейският фонд за регионално развитие осигурява 85 % от средствата, а останалите 15 % са национално финансиране.

Facebook коментари