Вторник, 05 Март 2024 г.

Силистра: Кино "Латона" бе домакин на събитие за борба срещу домашното насилие

В рамките на 16-дневната кампания в борбата срещу домашното насилие, Женско сдружение "Екатерина Каравелова" организира прожекция на тематичния игрален български филм "Игра на доверие" в кино "Латона" в град Силистра. Филмът разказва за историята на млада жена, която се опитва да избяга от насилствения си съпруг, но се сблъсква с редица препятствия и опасности.

Събитието бе посетено от представители на местната община, неправителствени организации, медии и граждани, които изразиха своята подкрепа за каузата. С послание от името на областния управител Минчо Йорданов пред присъстващите бе представена идеята за създаване на Областен експертен съвет във връзка с темата на кампанията, посветена на борбата срещу домашното насилие. Целта на съвета е да координира дейността на различните институции и организации, които работят по проблема, и да предлага решения и мерки за неговото предотвратяване и преодоляване.

В офиса на Сдружението, което единствено в област Силистра предоставя социални услуги като лицензирана неправителствена организация, в рамките на кампанията бе проведена среща с педагогически съветници. Целта на срещата бе да се обсъдят възможностите за включване на темата за домашното насилие в учебния процес и да се разменят добри практики за работа с деца и младежи, които са свидетели или жертви на насилие. В програмата също: Ден на отворени врати в Сдружението на ул. "Никола Вапцаров" 55, където всеки може да се запознае с дейността и проектите на организацията, да получи консултация или да се включи в доброволческа работа.

Кампанията в борбата срещу домашното насилие продължава до 10 декември, когато се отбелязва Международният ден за премахване на насилието срещу жените. Сдружението "Екатерина Каравелова" планира да организира още редица инициативи и събития, с които да повиши осведомеността и ангажираността на обществото по този важен въпрос.

Facebook коментари