Вторник, 05 Март 2024 г.

Няма сериозни нарушения при продажбата на риба

Към момента няма информация за сериозни и фрапиращи нарушения при продажбата на риба, показват данните от областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните във връзка с традиционните за тази част на годината засилени проверки на институцията в търговската мрежа.

Очаква се до края на днешния ден да бъдат проверени стотици обекти, информира БНР.

"Колеги ще изискват документи за произход на рибата, ще проверят входящия контрол, записите, които води обекта. Рибата, която е изложена на витрината, е с нормалните показатели за прясна риба. Дали рибата е почистена или не е почистена, също се следи. Имаме в случая наличие и на филетирана риба, за която ще изискваме документи. Към момента, това което виждаме, се съхранява при необходимите температурни условия, правят се замервания с терометър във вътрешността. Всичко е отговарящо", обясни Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните с ресор контрол на храните и лабораторен контрол.

Тя посочи на какви показатели трябва да отговаря прясната риба.

"С бистра слуз по тялото, прилепнали люспи, лъскави. Очите трябва да са бистри, не трябва да са замъглени. Хрилете трябва да са с приятен розово-червен цвят", каза тя.

При установени нарушения се налагат санкции в размер от 2000 до 4000 лв.

Facebook коментари