Вторник, 05 Март 2024 г.

Национална асоциация на тютюнопроизводителите настоява за спешно свикване на Консултативен съвет

Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010) настоява за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните в периода 10-20 януари 2024 г. Това става ясно от писмо, изпратено от председателя на асоциацията Цветан Филев до министъра на земеделието Кирил Вътев.

В писмото Филев посочва, че основните аргументи за свикване на съвета са:

* Финализираният бюджет за 2024 г. и ясен пакет от средства за бранша;
* Определяне на единични ставки по сортови групи тютюн за кампания 2023 г.;
* Неяснота по Индикативен график за плащания след 31 януари 2024 г.

"Тютюнопроизводителите са в очакване на финализирания бюджет за 2024 г., за да могат да планират дейностите си за следващата година. Също така е важно да се определят единичните ставки по сортови групи тютюн за кампания 2023 г., за да могат производителите да получат справедлива цена за продукцията си. Освен това, има неяснота по Индикативния график за плащания след 31 януари 2024 г., което създава допълнително напрежение сред производителите", посочва Филев в писмото си.

В предложения дневен ред на заседанието на Консултативния съвет по тютюна са включени следните точки:

* Определяне и гласуване на единични ставки по сортови групи тютюн за обновена финансова схема ПНПТ, кампания 2023;
* Запознаване с Индикативен график за предстоящи плащания по интервенциите на директни плащания за кампания 2023 след 31 януари 2024 г., място на тютюна;
* Разни.

НАТ-2010 очаква отговор от Министерството на земеделието и храните по искането си за спешно свикване на Консултативния съвет по тютюна.

Facebook коментари