Събота, 15 Юни 2024 г.

В Силистренско житните култури заспиват зимен сън

В началото на декември агрометеорологичните условия в Източна България и тези в област Силистра ще се различават съществено от тези в останалата част от страната. В източните райони се прогнозират високи за сезона температури, с максимални стойности от порядъка на 17-18 градуса и средноденонощни - значително над биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури. Наднормените температури в началото на периода ще се отразят по-ефективно на късно засетите ноемврийски посеви, които са в начален стадий от развитието си.

В края на първата седмица от декември при пшеницата ще се наблюдават различни фази: поникване, 1-2 лист и фаза и 3-ти при част от посевите на места в Дунавската равнина (Силистра), прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

Очакваните валежи през периода ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и неподходящи условия за провеждане на сезонните почвообработки и фитосанитарни дейности при овошките.

През повечето дни от второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат динамични, с редуващи се краткотрайни периоди със средноденонощни температури около и над климатичните норми, но в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от полските райони на страната. Изключения се очакват отново в крайните южни райони, където през относително по-топлите периоди ще се създадат условия за протичане на краткотрайна, забавена вегетация при есенниците, но тя няма да доведе до съществена промяна във фенологичното състояние на посевите.

През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 9-10 градуса, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще представляват опасност за поникналите и неукрепнали късно засети ноемврийски посеви.

Facebook коментари