Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Премиерът Денков за магистралата "Русе – Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на днешната церемония по първа копка, дала началото на изграждането на автомагистралата "Русе – Велико Търново".

"През последните седем-осем години няколко пъти съм идвал в Русе, винаги във връзка с русенския университет и академичното развитие на града. Това, което правеше впечатление и продължава да прави, е амбицията на Русе, както в миналото е бил един от водещите градове в България, отново да бъде такъв, не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края на 80-те години. За да може това да се случи, трябва да нямаме усещането, че Русе е някъде накрая на България", посочи премиерът.

"Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна", допълни министър-председателят.

Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

На церемонията по първа копка на обекта, провела се в близост до пътя Бяла – Ценово, присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Андрей Цеков каза още, че магистралите са кръвоносните системи на икономиката.

"Магистралата "Русе - Велико Търново" е част от стратегически коридор "Север - Юг". Коридор, който следва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море. Едно транспортно направление, което е изключително важно от стратегическа и геополитическа точка дори и към днешния ден. За България магистралата "Русе - Велико Търново" е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България", каза Цеков.

Той припомни, че освен тази магистрала, в ход е изпълнението на магистралата между Видин и Ботевград, като и доизграждането на магистрала "Хемус".

"В бюджета за следващата година са заложени средства за проектиране на скоростни пътища - между Свищов и магистрала "Русе - Велико Търново", от Русе до Шумен, Силистра - Шумен и Силистра-Добрич-Варна", каза Цеков.

Димитър Недялков - заместник-министър на транспорта, заяви, че началото на строителството на магистралата "Русе - Велико Търново" е в момент, когато развитието на транспортното направление "Север-Юг" е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз.

"Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението", каза Недялков.

Росица Кирова - заместник-председател на Народното събрание, каза, че се вълнува да бъде днес на церемонията, защото е "човек, ангажиран от години с каузата за изграждане на адекватна структура в Северна България". "Магистралата ще спести и онези човешки жертви, на които сме свидетели през последните години", каза Кирова.

Facebook коментари