Вторник, 05 Март 2024 г.

Филм от Силистра с премиера в Сан Франциско

Късометражен филм от Силистра стигна до селекция сред хиляди други и ще има премиера на екран в Сан Франциско – Калифорния, съобщава БНР. Филмът "FATHER" ("Баща") на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар е част от един от най-високо оценените филмови фестивали в света - Кинофестивалът в Сан Франциско "Another Hole in the Head".

Събитието ще се проведе от 1 до 25 декември в историческия театър "Балбоа", кино "ROXIE", театър "4 STARS" и "Eclectic Box", където ще бъдат представени селектирани филми от цял свят. Те ще се борят и за наградите в отделните категории.

Филмът на Адриан Ал Жазар представя насилието в семейството, погледнато през очите на едно малко дете. Актуалната тема е представена чрез жанровите средства на филмите на ужасите. Екипът за направата на филма е 4-членен, но не са използвани специални ефекти, разказва режисьорът, който обичайно работи и за сценария, локациите, монтажа, дори ефектният грим на актьорите е негово дело.

Адриан от Силистра е човекът-филм.

За мащабите на фестивала, който оцени продукцията му и за първите 10 години на филмовото му студио, чуйте в разговора на Христина Димитрова с Адриан Ал Жазар.

"Едни от най-успешните ми продукции са снимани без сценарий, просто ме връхлита емоция и снимам", разказва Адриан. Нещо повече – филмът с премиера в Сан Франциско е заснет отзад напред.
И това не са всички забележителни постижения на младия ентусиаст. Освен големия пробив в един от най-престижните фестивали в света за филми на ужасите, за един месец филмът "FATHER" е получил три селекции - освен на този в Сан Франциско, и на 2 фестивала във Вашингтон.

850 филма са се регистрирали тази година от цял свят на фестивала в Сан Франциско, от които 250 са избрани да участват на фестивала. От тях са 35 пълнометражни и 215 късометражни филми. От Европа има едва четирима участници от Испания, Германия, Великобритания и България.

Facebook коментари