Неделя, 16 Юни 2024 г.

Първите три самолета F-16 Fighting Falcon, които Румъния купи от Норвегия, кацнаха на 60 км от Силистра

Първите три самолета F-16 Fighting Falcon, които Румъния купи от Норвегия, кацнаха днес в 86-та военновъздушна база в Борча, окръг Кълъраш, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на румънското министерство на отбраната.

В съобщението се отбелязва, че тази покупка ще допринесе за подобряване на сигурността на Румъния чрез осигуряването на отбраната на националното въздушно пространство и това на НАТО "по време на мир и в ситуации на криза".

"Норвежкото правителство оценява важността на тази програма за Румъния и остава напълно ангажирано с доставката на всичките 32 самолета заедно с необходимата подкрепа за развитието на този капацитет през следващите години", заяви Айвинд Вад Петершон, държавен секретар в норвежкото външно министерство.

Румънското правителство сключи през ноември 2022 г. договор с Норвегия за покупка на 32 самолета F-16 в рамките на програмата "Многоцелеви изтребители за военновъздушните сили". Самолетите ще бъдат доставени в оперативна готовност и ще могат да бъдат използвани най-малко 10 години в преходния период до преминаването към самолети от пето поколение F-35.

В момента румънските военновъздушни сили разполагат със 17 изтребителя F-16, купени на старо от Португалия, предаде БТА.

Facebook коментари