Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Румъния строи ново пристанище на Черно море, до град с който Силистра реализира общ проект

Румъния ще има ново пристанище на Черно море. То ще бъде построено, за да облекчи натоварването на пристанище Констанца, предизвикано от усложненията заради войната в Украйна, съобщава Диджи24.

Новото пристанище ще е с площ от 33 000 квадратни метра и ще бъде разположено на брега на канала Поарта Алба-Мидия Наводари. То ще улеснява акостирането и разтоварването на кораби, превозващи стоки. В момента плавателните средства прекарват по дни в митницата, за да преминат контрол.

"Новото пристанище е необходимо, тъй като през последните години това в Констанца е много търсено и ТИР-овете, превозващи различни стоки, особено зърнени храни, стоят на безкрайни опашки по няколко дни", отбелязват експертите.

На 25 км от канала властите искат да разширят друго пристанище, наречено Луминица, за да увеличат обема на стоките, преминаващи транзитно по вътрешните водни пътища. Двата проекта струват над 200 милиона леи (80 милиона лева) и се финансират от ЕС. Работата по първия вече е започнала.

Румънското черноморско пристанище Констанца е транспортирало рекордните 29,4 милиона тона зърно през първите десет месеца на тази година, като доставките от Украйна са възлезли на 40 процента от това количество, информираха в сряда пристанищните власти, цитирани от Ройтерс.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а Констанца се превърна в най-големия алтернативен маршрут за износ на Киев след руската инвазия миналата година, като зърното пристига с камиони, влакове или баржи по Дунав.

Община Силистра реализира общ проект с Община Наводари - "Екологично чист транспорт в трансгранична зона Наводари- Силистра", проект по програма Interreg V-A Румъния и България. Благодарение на него крайдунавския град трябва да има над 7 километра велоалеи, подходящи места за съхранение и ползване на велосипеди.

Facebook коментари