Събота, 15 Юни 2024 г.

Като през Втората световна война: Немски изтребители ще бранят небето до Силистра

Четири изтребителя Юрофайтър от Германия пристигнаха в Румъния вчера, за да подкрепят мисията за наблюдение на въздушното пространство в края на ноември, предаде Аджерпрес

"Германия оказва подкрепа на своя съюзник в НАТО Румъния в наблюдението на въздушното пространство като част от мисията за засилена охрана на въздушното пространство Air Policing South (eAPS). Така вчера следобед (сряда - бел. ред.) изтребители Юрофайтър на германските военновъздушни сили пристигнаха във военната база "Михаил Когълничану" край Констанца, която се намира на 100 км от Силистра. През изминалите седмици вече бяха осъществени мащабни подготвителни дейности за разполагането на германския контингент, състоящ се от общо 150 военнослужещи", се посочва в съобщение на германското посолство, изпратено до Аджерпрес.

Според източника от 27 ноември четирите изтребителя Юрофайтър ще влязат в експлоатация и ще подсилят въздушната отбрана на югоизточния фланг на НАТО. Преди това ще бъде извършено сертифициране от страна на НАТО.

"Сърдечно приветствам членовете на германския контингент за интервенция в Румъния. С новото си участие в подсилената мисия Air Policing South с четири изтребителя Юрофайтър ние показваме, че подкрепяме нашия съюзник Румъния и работим заедно, за да обезпечим сигурността на съюзническата ни територия. Благодаря на нашите румънски партньори за гостоприемството и отличното сътрудничество", заяви посланикът на Германия в Румъния Пеер Гебауер, цитиран в изявлението.

Историческа справка: През юни 1942 германският генерал Алфред Герстенберг, командир на Луфтвафе в Румъния, изгражда една от най-силните, ефективни и добре интегрирани системи за ПВО около нефтените полета на Плоещ. В допълнение, въздушният команден център на Луфтвафе разполага с три изтребителни авиополка в Румъния и Западна Украйна с боен радиус до Плоещ. Според съюзническото разузнаване рафинериите са отбранявани от части на румънската армия и ВВС, като се предполага, че противовъздушните оръдия са около 100 и половината от тях са обслужвани от германски разчети. Изтребителната авиация възлиза на 250 – 300 машини, от които 52 немски Me-109G.

Facebook коментари