Неделя, 03 Март 2024 г.

Украинско зърно: Констанца отчита рекорден трафик

Румънското черноморско пристанище Констанца е транспортирало рекордните 29,4 милиона тона зърно през първите десет месеца на тази година, като доставките от Украйна са възлезли на 40 процента от това количество, заявиха за Ройтерс пристанищните власти.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а Констанца се превърна в най-големия алтернативен маршрут за износ на Киев след руската инвазия миналата година, като зърното пристига с камиони, влакове или баржи по Дунав.

В периода януари-октомври Украйна е транспортирала 11,7 милиона тона зърно през Констанца спрямо 10,5 милиона в края на септември и 8,6 милиона за цялата 2022 г.

Транзитните количества на Украйна обаче са спаднали през последните месеци, след като Русия неколкократно атакува дунавските й пристанища, намиращи се срещу румънския бряг, а сухопътните гранични пунктове с Полша и Словакия бяха блокирани от протестиращи превозвачи, призоваващи за ограничения срещу украинските им колеги.

Предишният годишен рекорд на пристанище Констанца беше малко над 25 милиона тона. Данните не включват количествата, преминаващи през по-малките дунавски пристанища на Румъния, отбелязва агенцията.

Правителствен източник заяви за Ройтерс, че Констанца сега има логистичен капацитет за транспорт на 40 милиона тона зърно годишно. Румънското правителство заяви, че цели да удвои капацитета за месечен транзит на украинско зърно на 4 милиона тона в следващите месеци с инвестиции в инфраструктурата както в Констанца, така и на река Дунав.

Пристанищните оператори инвестираха и в оборудване за увеличаване на скоростта на товарене. Украинското зърно се състезава за място в Констанца, през която традиционно преминава румънският износ на земеделска продукция, както и този на съседките й, които нямат излаз на море, като Унгария и Сърбия.

Facebook коментари