Понеделник, 04 Март 2024 г.

Maĸcимyмът пpи при плащането в ĸeш в Pyмъния вече e пoд 2000 лeвa

От началото на месеца таванът на разплащанията в брой в Румъния падна значително - и за физически, и за юридически лица. Лимитът стана 5000 леи (или 1966,68 лева) - всякакви по-големи транзакции ще трябва да минават през банка.

Целта на мярката е борба с укриването на данъци, пише Romania Insider.

"Не забраняваме кеша", категоричен беше премиерът Марчел Чолаку, цитиран от Hotnews.ro.

Един от предшествениците му на поста - Михай Тудосе, известен с нежеланието си да притежава дебитна карта, обаче разкритикува размера на лимита: "Съгласен съм, че не може да отидеш и да си купиш кола или къща с пари в брой. От друга страна - аз искам да мога да отида на село и да си купя земя. Какво се случва - продавачът няма банкова сметка. Какво правим - карам го да си направи ли?".

Темата за ограничаването на кеша е актуална на много места по света. Някои силно дигитализирани общества като тези в скандинавските страни или Китай почти не използват пари в брой, но даже в развити държави има разгорещени дебати по въпроса.

Причината - не са малко хората, които се притесняват от идеята всички транзакции да са видими и проследими от държавата и също така да зависят от изправността на платежните системи.

У нас в момента лимитът за плащания в брой е 10 000 лева, като Министерството на финансите иска да го свали наполовина.

Facebook коментари