Понеделник, 04 Март 2024 г.

На 80 км от Силистра тестваха новите румънски "Пейтриът"

Първите реални стрелби със зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът", постъпил на въоръжение в румънските военновъздушни сили през 2020 г., се проведоха вчера (15 ноември) на полигона Капу Мидия, който се намира на 80 км от Силистра, като част от учението PATRIOT SPARK 23. То беше планирано преди година и има за цел да провери работата на системите. На събитието присъстваха румънският премиер Марчел Чолаку и председателят на Сената Николае Чука, съобщиха от Министерството на отбраната.

Не липсваха и инциденти, отбелязва Диджи24. Началникът на щаба на Военновъздушните сили, генерал Виорел Пана каза, че технически проблем е причинил малко забавяне при изстрелването на ракета номер три по време на учението.

"Беше изгубена връзка между кабината за управление на изстрелването и една от пусковите установки. Системата откри това прекъсване и автоматично превключи. Може би затова някои от вас бяха изненадани от излитането на ракетата от друга пускова установка", обясни полковник Вирджил Тоша, командир на 74-ти полк "Пейтриът" на румънската армия. Той определи проблема като "незначителен".

От Министерството на отбраната не казаха дали загубата на контакт се дължи на неизправност на противовъздушната система или е причинена от човешка грешка, отбелязва Диджи24.

"Ракетната система земя-въздух "Пейтриът" се използва за борба със заплахи чрез идентифициране, проследяване и неутрализиране на въздушни цели. По време на учението се използват различни видове безпилотни летателни апарати", съобщават от Министерството на отбраната.

От ведомството уточняват, че учението е включено в Плана с основните дейности на Генералния щаб на ВВС.

Румъния сключи с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) договор за придобиване на общо седем комплекса "Пейтриът". Четири батареи са предназначени за ВВС, а останалите три – за сухопътните войски. Стойността на договора е 3,9 млрд. долара (3,6 млрд. евро). Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., планира да похарчи 9,8 млрд. евро до 2026 г., за да подобри отбранителните си способности.

Facebook коментари